En kommentar till mitt förra inlägg. Och även en kommentar till kommentarerna.
I dagens Metro erkänner ägaren till salladsbaren Wild n' Fresh i en intervju att hon inte alls gett sina anställda bättre villkor än kollektivavtalet, som hon först påstod. Hon medger också att hon inte betalat ut semesterersättningar, vilket hon nu ska göra i efterhand. There you have it.
Slutsatsen man får dra är att Hotell- och restaurangfacket hade rätt från dag ett. Hade de inte agerat som de gjorde hade de anställda på salladsbaren fortfarande inte fått ut någon semesterersättning. Än en gång: facket gjorde för en gångs skull precis vad de skulle. Fredrick Federleys och högerungdomsförbundens ylanden om "maffiametoder" låter så här i efterhand än mer patetiska.
Förklaringen till varför det blivit så fel är inte mindre intressant: "Det är inte så lätt att veta vilka regler som gäller. Det här är en viktig skola för mig", säger ägaren. Bilden klarnar ytterligare av den unga företagaren som, hetsad av Svenskt Näringslivs hysteriska satsa-på-dig-själv-propaganda, givit sig på att driva en egen rörelse utan att ha en susning om vilka skyldigheter en arbetsgivare har. Delvis ligger ansvaret på den fria företagsamhetens ayatollor som redan på högstadiet matar våra skolungdomar med sin oreflekterade individualism, men även facket måste ta på sig skulden - under mina drygt fyra år som högstadielärare har jag flera gånger stött på folk från Svenskt Näringsliv som kommer ut till skolorna och lägger fram sin syn på saker och ting, däremot har jag inte en enda gång sett röken av någon utsänd från facket. Var i helsike håller ni hus någonstans?
Men men. All heder åt HRF som vågade gå ut och ta striden trots att de visste att de skulle få en massa skit för det från medier och högerpolitiker. Tummen ner till tidningar och massmedia som hårdvinklade hela affären och målade upp sitt snyftiga, falska underdogperspektiv med den stackars utsatta arbetsgivaren och stora elaka facket. Och en rejäl spark i arslet på Federley, Centerns ungdomsförbund och alla andra högeryngel som vill urholka arbetande människors rättigheter. Den här ronden förlorade ni.
15 december 2006
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
6 kommentarer:
Jag hävdar fortfarande att semester, och därmed semesterersättning, är instiftat i lag och har inget med kollektivavtal att göra.
Däremot; om det är sant att vinklingen i media är så fullständigt förljugen så får jag erkänna att jag hade fel och trodde för mycket på vad jag läste.
Vidare anser jag inte att centern är ett högerparti. Centern är ett liberalt parti, socialliberalt till och med, och liberalismen är ursprungligen snarare vänster. Det är nog bara i vår avkrok av världen som BÅDE konservativa och liberala anses vara höger. De konservativa i det här landet, och därmed högern, är snarare sossarna. De som vänstern kliar på ryggen. ;)
Det här med vad som är vänster och höger och hela filosofin runt omkring är en stor, stor fråga som jag hellre skulle diskutera över en öl än på det här sättet, men bara helt kort:
- Liberalismen var vänster före den allmäna rösträtten infördes, men det var då det. Idag har liberalism och konservatism nästan smält ihop till en och samma ideologi - utom i USA, som är mer unikt än Sverige i sammanhanget. Sverige följer i själva verket det allmäna mönstret ganska bra - på ena sidan ett stort, ideologiskt vilset sosseparti, på andra sidan ett stort högerparti, och däremellan några små, splittrade liberala partier som hellre samarbetar högerut än vänsterut.
- Centern är helt klart ett högerparti i arbetsmarknadsfrågor. Den traditionella vänsteråsikten här är lika villkor för alla, medan Centern fört fram den traditionella högerlinjen att vissa grupper, t.ex. ungdomar, ska erbjudas sämre villkor.
- Sossarna är konservativa i relativ bemärkelse, i förhållande till det samhälle som de en gång byggde upp. I absoluta termer (värderingar, samhällssyn) är Centern mer konservativa. När samhället går åt höger verkar vänstern ytligt sett konservativ, men den korrekta termen borde egentligen vara "defensiv".
- Socialliberalismen är en olöslig paradox, och i verkligheten bara en fras. Det enda verkligt socialliberala partiet i Sverige är i själva verket sossarna, och deras socialliberalism är den främsta förklaringen till att de verkar så vilsna - de försöker manövrera efter en omöjlig ideologi.
Jag ser nu att detta inte alls blev helt kort. ;)
Socialliberalism kan inte vara en mer omöjlig paradox än konservativliberalism - vilket är moderaternas egen etikett på sig själva. Således torde det vara möjligt för vänstern att vinna tillbaka liberalismen.
Öl är gott. När? ;)
mo hahaha...
sär skrivningskungen har slagit till ;)
Red - Du skriver bra och angeläget. :-) Lägger till dig bland mina länkar.
Josh: Det kanske är dags för en ny batalj över några tjeckiska lager snart? Efter min flytt (1 feb) har jag råd med sådant igen. :)
Stefan: Det blir besök på rektorsexpeditionen för DIG, unge man! :p
Cliff hanger: Man tacker. :)
Skicka en kommentar