11 december 2007

En fest för ögat?

Gårdagens viktigaste nyhet var naturligtvis nobelfesten. Så viktig, att den hamnade på förstasidan till Göteborgsposten. Och trots att jag inte är ett dugg intresserad så kunde jag inte låta bli. Med en lite lätt road fascination var jag tvungen att, till frukostmackan, åtminstone titta på bilderna och läsa bildtexterna. Här är några guldkorn:

På en bild kan man se kronprinsessan Victoria, klädd i svart duchesse och chiffong, i samspråk med medicinpristagaren Mario R Capecchi, som tydligen inte är klädd i något särskilt.

På en annan bild kan man se Filippa Reinfeldt, i volanger, arm i arm med en annan medicinpristagare, Martin J Evans, uppenbarligen inte heller han klädd i något speciellt.

På ännu en bild ser man drottning Silvia i en röd, helplisserad sidenklänning och prinsessan Madeleine i en bordeauxröd sammetsklänning. Det finns inga män på bilden. Bilden bredvid föreställer kungen som räcker över ett ekonomipris till Eric S Maskin. Vad de bägge har på sig vet jag inte, för det stod inte.

Min fascination överlevde på något sätt till efter frukost, och jag plockade till mig ett ex av gratistidningen Punkt Se på väg till jobbet. Här fortsatte orgien:

Ännu en bild på Filippa Reinfeldt, men nu var hon klädd i en lila klänning med strassdetalj och hade håret i en lös uppsättning. Fast hon såg likadan ut som i GP. Hon var arm i arm på sin make statsministern, vars klädsel inte kommenterades. Hur han hade håret nämndes inte heller (men det hade nog i ärlighetens namn även jag överlåtit åt moderaternas partistrateger att förklara).

Drottning Silvia bar däremot även här en röd helplisserad sidenklänning, och även de båda prinsessorna hade samma klädsel som de hade haft i GP. Plus att de hade lite krafs i håret också: en tiara på Madeleine och ett diadem på Victoria.

I Metro såg det liknande ut, men här hade man även betygsatt drottningens och de två prinsessornas klädsel. Kungen och Carl-Philip var också med på bild, men deras klädsel kommenterades och betygsattes konstigt nog inte. Vinnaren var Victoria, som "har snappat upp flera av de stora trenderna i en och samma klänning utan att det blir för mycket". Fascinerande! Synd att man inte får nobelpris för sådant.

Alla pristagare på plats var män. En som däremot av någon anledning inte var där var litteraturpristagaren Doris Lessing. Hon kanske helt enkelt inte hade några helplisserade volanger med matchande tiara att ha på sig.

Eller så misstänkte hon bara att medierapporteringen skulle se ut som den gjorde, och valde att skippa eländet och stanna hemma.

Jag vet inte riktigt vilket som är mest deprimerande. Att det fortfarande är kutym att på årlig basis arrangera ett stort internationellt jippo där alla huvudaktörerna är män och alla kvinnor är dekorationer vars utseende och klädsel måste kommenteras i minsta detalj. Eller att de som står för den totalt intelligensbefriade och oreflekterande rapporteringen nästan utan undantag själva är kvinnor.

Jag borde kanske helt enkelt bara låta bli att läsa. Men då vore jag ju ingen myggjävel.

2 kommentarer:

Drottningen sa...

jag funderade också på det där. å andra sidan har jag verklien inte fattat vad som är kul med att titta på folk som äter middag. faktiskt. och korv dessutom?? skäms!

Desdichado sa...

Nämen är Myggan igång och bloggar igen? Trevligt!