24 juli 2006

Låt oss prata om sex

En av de mest envetna globala myterna idag är myten om västvärldens sexuella frigjordhet. Jämfört med en massa andra efterblivna kulturer runt om i världen har vi, gudskelov, lagt oss till med en mycket upplyst och modern syn på sexualiteten. Tjejer vågar visa tuttarna på stranden och vi har porrbutiker på varje bakgata i våra större städer. Tjoho!

Men jag skulle vilja hävda att detta är just en myt. Det är en Vedertagen Sanning som inte är sann (se föregående artikel). Vi är inte alls sexuellt frigjorda här i väst, vi är snarare sexuellt yrvakna.

Ända till för en sådär 30-40 år sedan levde vi under den kristna kyrkans stövelklack med allt vad det innebar av en totalt neurotisk syn på människokroppen och alla dess funktioner. Sex var något som man bara inte pratade om öppet, och sex före äktenskapet skulle helst inte existera. Så sent som på 50-talet var det amerikanska hemmafruidealet en fager men kysk liten varelse som stod i dörren i ett förkläde och vinkade till sin man när han åkte till jobbet i sin nya Buick. När han kom hem sent på eftermiddagen var äppelpajen färdig i ugnen, och det var knappast samlagsställningar som diskuterades under middagen. (Detta var alltså idealen, märk väl, under ytan bubblade och jäste det såklart.)

Sedan kom Revolutionen på 60-talet. Plötsligt flög locket av kastrullen som stått och kokat alldeles för länge, och en hel våg av "frigjord" sexualitet vällde fram. Så fick vi den situation som vi har idag.

På den ena sidan har vi nu den kristna högern. "Du skall icke" säger de med mörk och allvarlig röst. Sex är fortfarande något fult, ja, det är rent av fulare än någonsin eftersom man numera måste argumentera för det också. Sex före äktenskapet är inte tillåtet. Aborter ska förbjudas. Homosexualitet är en synd. HIV är guds straffdom över sodomiterna. Och så vidare. (Denna tendens är i och för sig betydligt starkare i t.ex. USA än i Sverige, men vi har ju å andra sidan Åke Green, och i vårt grannland Lettland slänger man bajs på prideparaden.)

På den andra sidan har vi porrindustrin och "skönhetsindustrin". Det ska sprutas in silikon överallt, och hela stan ska tapetseras med trådsmala underklädesmodeller. Det ska vara ett yrke vilket som helst för kvinnor att sälja sina kroppar. 10-åriga tjejer ska gå i stringtrosor och 14-åringar ska vara villiga till analsex. Släpp loss kapitalismens krafter, tjäna pengar på kroppsöppningar du inte ens visste att du hade! Livet ska levas med en rejäl ståfräs.

Dessa båda sidor är som USA och terroristerna, de är egentligen inte fiender trots att de bekämpar varandra, de behöver varandra, de lever på varandras existens. "Du skall icke" och Lola's anal gangbang är två sidor av samma mynt. Åke Green är George W Bush och H&M är Al Quaida.

Det finns naturligtvis vettiga krafter i den här soppan också - vi har numera sex och samlevnad på skolschemat (även om det inte är så i en del västländer och i flera amerikanska delstater) och vi kan köpa kondomer i de flesta vanliga affärer (fast nog är det lite skämmigt fortfarande, ungefär som att man inte vill erkänna att man faktiskt har sex ibland). Men allt större energi går idag åt till att lära tonårstjejer återerövra det vackra ordet "nej", och varje gång man sagt "lär er att ni duger som ni är" hundra gånger så kommer H&M och raserar allting med en enda underklädeskampanj.

Detta är typiskt för samhällen där en förändring har gått väldigt fort. För friheten är ny - 40 år är inte lång tid när man levt i mörker så länge. Några avskyr den nya friheten och vill gå tillbaka till det gamla. Andra försöker exploatera den och trycker upp kameran överallt där solen inte skiner. Så småningom kommer förhoppningsvis de som tycker att sex bara är något trevligt och livsnödvändigt att få överhanden, men fram tills dess får vi dras med knäppskallarna från båda sidor.

Det är därför jag hävdar att vi inte alls är frigjorda, bara yrvakna. Vi har inte lärt oss att hantera friheten än. Innerst inne i våra hjärtan tycker vi fortfarande att sex är fult och förbjudet, och därför röstar somliga på KD medan andra onanerar till Långt bak i halsen 3.

I Khoisan-kulturen i södra Afrika kan en kvinna på över 60 skoja inför ett helt sällskap av alla åldrar och båda könen att "den bästa samlagsställningen är när man blir tagen bakifrån medan man står i dörren till hyddan och spanar efter sin man". (Källa: Lasse Berg, Gryning över Kalahari.) Sex är något fullständigt naturligt i vardagen och inte så jävla dramatiskt. Så vill jag också ha det nån gång, men frågan är om vi hinner ikapp afrikanerna i utvecklingen innan jag dör av ålder.

3 kommentarer:

Anonym sa...

jag blir nästan stum när vi nästan är överens

Redmosquito sa...

Bara nästan? Nu blir jag besviken på dig. :p

Thomas Tvivlaren sa...

Västvärlden är onekligen långt efter med många delar av världen som anses mindre "civiliserade". Intressant är ju även fenomenet att allting översexualiseras samtidigt som få människor uppenbarligen verkar ha så mycket sexliv att skryta med... En västerländsk paradox om någon!